Wat zoekt u?

Reconstructie woonboerderij

Een karakteristiek woonhuis met schuur en wagenhuis op Schouwen-Duiveland, vroeg om een ingrijpende aanpak - in traditionele stijl.


Jaartal:
2019


Vooral het woonhuis bevatte nog veel schade van de watersnoodramp. Het is letterlijk vanaf de grond opnieuw geplaatst, onder de nieuwe bouwnormen. Maar wel in de oude stijl, met bijvoorbeeld de klokgevel en aftimmeringen met zink op traditionele wijze. En zo zitten er veel van dat soort ambachtelijke elementen nog in.

Ook de schuur is indrukwekkend om te zien. De oude karakteristieken van begin 18de eeuw zijn heel mooi bewaard gebleven. De authentieke balken zitten er allemaal nog in, waarbij we de slechte delen eruit hebben gezaagd en daar weer nieuwe stukken in hebben gezet. Er is ingezet op zoveel mogelijk behoud van het authentieke uiterlijk met ook de oorspronkelijke technologieƫn.

Van het wagenhuis zijn de voor- en achterkant compleet opnieuw opgebouwd, inclusief lateien en eiken dragers. Ook hier had de ramp veel sporen nagelaten. Binnen, waar nu een studioatelier is, valt de stalen doorkijk naar het dak op. Er zat eerst een verdiepingsvloer, maar de eigenaar wilde het juist een open structuur geven. Het geeft een gave industriƫle uitstraling; je kijkt vanaf beneden zo tegen de nieuwe planken van het dak aan, maar ook tegen de oude balken die er nog inzitten en daartussenin een stoer raamwerk van staal. Dat geeft een heel mooi effect.

Dit project is in de zomer van 2019 opgeleverd.




Naar overzicht