Wat zoekt u?

Inspiratiecentrum De Grevelingen

Architectenbureau Paul de Ruiter heeft de besloten prijsvraag voor een nieuw inspiratiecentrum op de Brouwersdam in De Grevelingen gewonnen. De Grevelingen is een grootschalig kustnatuurgebied waar het zoute water nog altijd dominant aanwezig is. Het weidse uitzicht over de Noordzee aan de ene kant, het ingekaderde zoutwaterlandschap aan de andere kant: de unieke, ecologische eigenschappen van de Grevelingen vormen het decor voor een ongekend gevarieerd natuur- en recreatiegebied. Er schuilen hier vele kansen om de recreatieve en toeristische aantrekkingskracht te vergroten.


Opdrachtgever:
Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen

Architect:
Architectenbureau Paul de Ruiter

Jaartal:
2015


Als onderdeel van dit programma is een inspiratiecentrum op de Brouwersdam gerealiseerd. De Brouwersdam vormt de scheidslijn tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer: op het centrale deel van deze dam ter hoogte van de Kabbelaarsbank is het nieuwe informatiecentrum gedacht. Het ontwerp bestaat uit drie volumes: een toren die naadloos verheven is boven twee lagere gebouwdelen. De toren opent het gebouw fysiek in het centrum, er ontstaat een doorvoer van licht, lucht en ruimte in het hart van het inspiratiecentrum. De waterstroom aan beide zijden van het gebouw symboliseert de hernieuwde verbinding en dynamiek tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer. Het gebouw zal niet alleen iets toevoegen aan de landschappelijke context, de natuur zal ook direct voelbaar zijn in het gebouw. Wat in het groot weer plaats zal gaan vinden in het Grevelingenmeer, gebeurt hier in het klein: het niveauverschil van de waterpartijen aan weerszijden van het gebouw toont de bezoeker ook binnen welke invloed getijde veranderingen met zich meebrengt.




Naar overzicht